Andere offizielle Informationen und Dienste : www.belgium.be federal logo

Zorgverlener

Predistributie van jodiumtabletten

Bij een nucleair ongeval kunnen verschillende radioactieve stoffen vrijkomen waartegen men zich best kan beschermen door te schuilen. Als er ook radioactief jodium vrijkomt, kan de inname van jodiumtabletten een bijkomende bescherming bieden.

Lees meer

Voor wie?

Gezinnen met kinderen en adolescenten tot 18 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven halen best jodiumtabletten in huis. Hoe jonger, hoe meer kans op schildklierkanker door radioactief jodium. 

Rond de nucleaire sites wordt ook aan alle andere bewoners het afhalen van jodiumtabletten aangeraden. Hoe dichter bij een nucleaire site, hoe groter de mogelijke blootstelling aan radioactief jodium bij een nucleair ongeval.

Lees meer

Uw rol als zorgverlener

Als zorgverlener kunt u in het ganse land de kwetsbare groepen en rond de nucleaire sites ook alle andere bewoners aanmoedigen om jodiumtabletten af te halen. U speelt ook een belangrijke rol in het adviseren, medisch screenen, geruststellen en indien nodig controleren van uw patiënten.

Lees meer

Waar vindt u informatie?

Informatiesessie 'Weet jij wat te doen bij een nucleair ongeval?' voor zorgverleners

In maart - juni organiseerde het Crisiscentrum informatiesessies voor zorgverleners. Kon u niet aanwezig zijn? Bekijk dan hier de opname van de informatiesessie te Sint-Niklaas.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? 

Zorgverleners kunnen met vragen terecht op het mailadres nuclear@health.belgium.be. Dit mailadres wordt beheerd door de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (www.health.belgium.be), in samenwerking met het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (www.fanc.fgov.be).

 

FOD Volksgezondheid        FANC